tisdag 4 augusti 2009

Retro - The story

Detta inlägg kommer att vara en liten resumé av vad som hänt under Retro. Givetvis hände det mycket mer än vad som kommer beskrivas här och självklart har alla deltagare sin egen bild av vad som hänt. Detta är lite av min bild och vi som var med kan i alla fall läsa och tänk på allt annat roligt som hände kring aktiviteterna. Att beskriva en lägerkänsla är väldigt svårt men vi som var med har i alla fall (enligt vad jag har uppfattat) haft en toppen vecka som vi kommer minnas länge. Detta inlägg är ganska långt så har du inte tid just nu så återkom senare för att läsa hela berättelsen. Bilder finns samlade i slutet.

Lördag

Den 25 juli blev det äntligen dags. Vi skulle åka på sommarlägret Retro. Det samlades en hel hög scouter framför Malmö stadion och bussarna tog oss sedan till Almö i Blekinge. Från seniorerna så var det Marcus, André, Emil, Julia och två av hennes kompisar från Dalby, Emelie och Amanda. Bussresan gick bra och jag fick då reda på att Dalbyflickorna förökat sig och att en tredje skulle dyka upp någon dag i veckan, Ellen skulle tydligen också med.

Väl framme gick vi till lägerområdet och blev visade vägen till seniorbyn där liten förvirring uppstod innan alla seniorlag var på plats. Efter ett tag lyckades det dock ordna upp sig och tält slogs upp och spisar började byggas. Under kvällen var det invigning och den inleddes med ett karnevalståg längs med retrobahn där funkisarna glatt sjöng och spelade lägersången.

Söndag - 50-talet

På söndagen hade vi mer tid till att bygga upp och till min förvåning var det ett gäng seniorer som tyckte att vi faktiskt behövde ett bord. Det byggdes ett stabilt fint bord och en pressening lades bredvid på marken. (Den sattes inte upp förrän det började regn, på tisdagen.)

Den stora aktiviteten under dagen var simning. Alla lägerdeltagare skulle ta den blå sjöstjärnan vilket innebar att de skulle simma 100 m i öppet vatten varav minst 25 m ryggsim. Jag kan med stolthet berätta att alla seniorer klarade detta galant, trots att det kändes som om vattnet var nollgradigt. (Kanske liten överdrift)

Måndag - 60-talet

Måndag förmiddag hade seniorerna sitt första programpass. Skogsbandy, skogsbrännboll och capture the flag. Entusiasmen var hög till en början men när det var dags för capture the flag var tempot inte jättehögt.

Under eftermiddagen var det dags för hantverk. Seniorerna fick väl om de ville tova armband, mössor eller mobilfodral. En klar majoritet valde armband och jag hoppas att det inte berodde på lathet, då armbanden var det som var lättast och gick snabbast.

På kvällen annordnades ett litet seniorlägerbål som byggde på önskelåter. Lite småmysigt, men jag och Tanja var nog mest med för chokladbananen som var kvällsfikan.

Tisdag - 70-talet

Klockan 8.30 på tisdagen var alla seniorer redo att vandra till busshållplatsen för en heldagsutflykt i Karlskrona. Seniorernas uppgift på plats var tävlingen "Halta Lasse". Varje lag fick ett antal kategorier som de skulle tolka med hjälp av en bild. Planeringen började direkt och TT (Tornfalken/Trelleborg Sjö) lyckades få ihop finfina bilder. Så fina att det tillslut var de som tog hem vinsten i den prestigfyllda tävlingen. Med lite tur så kanske tävlingsbilderna kan publiceras här i bloggen. Förresten så hittade seniorerna Ellen i Karlskrona så nu var vi 7 st som kallade oss Ursekten eller från Tornfalken.

Väl tillbaka på lägerområdet hann seniorerna knappt få i sig middagen innan de skulle skaka rumpan på dansbanan. Tanja och jag erbjöd oss att diska men seniorerna var svettiga när vi såg dem så vi antar att de hade roligt.

Under kvällen blev seniorerna dessutom erbjudna att få ro ut med valbåtarna och bada från dem. Så efter det svettiga danspasset begav sig ett stort antal ner till Tjuraviken och hoppade i båtarna. Det var kul att få prova men det var inte helt lätt. Det var inte heller helt varmt i vattnet men man kan väl kanske kalla det uppfriskande.

Onsdag - 80-talet

Seniorerna hade ett intensivt schema och var inbokade på program alla för- och eftermiddagar och i princip alla kvällar. Under onsdagen musicerades det på förmiddagen och alla lag fick spela in en låt. TT var enligt mig det mest ambitiösa laget vilket kanske inte var helt konstigt, men där var alla 8 deltagare engagerade med ett instrument eller sång.

Eftermiddagen bjöd på programpasset navigation där seniorerna med hjälp av karta och gps skulle ta sig till ett antal punkter och hämta upp material som skulle användas under torsdagen. Med undantag för felgivna koordinater och stulet material så gick rundan bra.

Kvällen/natten bjöd på bio och eftersom det var 80-tal som var dagens årtionde visades filmen "G som i Gemenskap".

Torsdag - 90-talet

Stora flottbyggardagen! Hela förmiddagen pysslades det flottar inför det stora sjöslaget som gick av stapel på eftermiddagen. Två olika typer av flottar byggdes. Dels dunkflottar och dels flottar av pallar. TT byggde med pallar och fick till en riktigt tjusig och stabil flotte som tog massor av passagerare. Under sjöslaget var det två grenar. En hastighetskamp där TT-Line kom 3/4 och sedan den viktiga tävlingen där gällde att "döda" besättningen på de andra flottarna med hjälp av vattenballonger. Jag kan stolt meddela att TT-Line krossade sitt motstånd och stod tillslut som ensamma segrare.

Under kvällen hade seniorerna ledarfritt eftersom vi var på ledaraktivitet och vem vet egentligen vad som hände i seniorbyn då??

Fredag - Milleniumdagen

Lägrets näst sista dag bjöd på massor av spännande aktiviteter. Inget var sig riktigt likt. Seniorbyn tillsammans med ett antal andra byar började på förmiddag att göra kläder eller accessoarer. Det gjordes vantar, sjalar, en och annan boa, hattar, en drake med mera. Alla blev oerhört stiliga.

Eftermiddagen bestod utav tävlingar. Sju kontroller med organisationstävling som skulle lösas under tiden. Seniorbyn hade ett ledarlag och vi är väl imponerade att seniorerna ens orkade kämpa när de hade oss som motståndare. Seniorer och ledare tävlade i samma klass och givetvis van Pacmans ledarlag den vackra inpackade stenen.

Dagens middag serverades av funktionärerna under ett fantastiskt gästabud med diverse udda inslag. Alla tävlande lag hade fått hemliga uppdrag de skulle genomföras vid olika tidpunkter. Hur mycket som egentligen gjordes är svårt att säga men de flesta hade nog trevligt.

Lägrets sista gemensamma aktivitet var ett lägerbål som hölls nere vid klipporna. Två glada gubbar höll i lägerbålet även om de inte höll takten.

Lördag

En vecka gick snabbt och seniorerna hjälptes åt (i alla fall de från Tornfalken) för att riva lägret. Allting gick snabbt och smidigt och det han slappas en del innan vi gick på bussarna vid halv två för att åka hem till Malmö igen.

Här kommer bilderna strax, men jag vill först säga tack till seniorerna för att ni är så fina och bra. Jag skulle inte vilja byta ut er mot några av de andra seniorerna i Pacman och troligtvis inga andra heller.




10 kommentarer:

  1. Du äör så rolig sara! och snäll speciellt

    SvaraRadera
  2. Ni verkar ha haft en najs vecka! Vad trevligt att du är så stolt över seniorerna. Då litar jag på ditt goda omdöme och är stolt över dem jag med =)

    SvaraRadera
  3. sara vet du om jag har betalat för lägerbålsfilten och typ något annat som jag var skyldig? för jag har skrivit i min kalender för jättelängesen att jag är skyldig ursekten 250 spänn men jag vet inte om jag har betalat.

    SvaraRadera
  4. Vad duktig du är Julia som skrivit upp det. Synd att du inte betalt än bara. :) haha nä men du är skyldig 250 :-

    SvaraRadera
  5. haha. mm. förlåt. det ska vi ordna, jag ska hämta ut mitt stipendie imorgon så det är ingen fara. kommer du på kårsamlingen?

    SvaraRadera
  6. Eftersom ingen svarat på min efterlysning på FB kommer här en ny; jag behöver hjälp med att bygga en bro till måndagens terminsstart!

    Tack på förhand!
    Stina

    SvaraRadera
  7. vi vill inte byta bort dig heller sara! bästa ledaren! och for the reckord, om vi inte hade tagit den luriga försökringen eller om de hade spelat fådeldanslåten så vi kunde göra vårt uppdrag så hade vi vunnit, tacks å mycket.

    SvaraRadera
  8. Julia jag kommer inte på kårsamlingen men du kan ta mde pengarna och ge till någon av dina andra seniorledare eller lägga i mitt fack.

    SvaraRadera
  9. ska jag lägga det i ursektens fack eller har du ett eget?

    SvaraRadera
  10. förlåt. jag glömde. jag ska skriva upp det. så lägger jag pengar till dig nästa torsdag.

    SvaraRadera